Passend toewijzen

Uw inkomen, huishoudgrootte en leeftijd bepalen of u kunt reageren op een woning. 

Passend toewijzen wil zeggen: passend bij de portemonnee van de nieuwe huurder. De overheid wil met deze maatregel uit de woningwet voorkomen dat huurders te maken krijgen met maandlasten die te hoog zijn voor hun inkomen. Daarom heeft de overheid besloten dat huishoudens met een inkomen onder de huurtoeslaggrens niet meer op alle woningen kunnen reageren. Dit betekent dat zij niet meer in aanmerking komen voor een ‘duurdere woning’ met een kale huurprijs hoger dan € 607,46 of € 651,03.

Verschil per gemeente

Op deze pagina leest u wat de voorwaarden zijn voor het woningaanbod van Mooiland. Reageert u op een woning die Mooiland adverteert via een regionaal woonruimte verdeelsysteem? Dan gelden de toewijsregels van dat systeem. Een overzicht van de regionale woonruimte verdeelsystemen vindt u hier.

Zelf uw gegevens bijhouden via onze website

U bent zelf verantwoordelijk voor het invullen van de juiste gegevens bij uw inschrijving. Het is daarom belangrijk dat u de volgende gegevens bij uw account invult én actueel houdt:

  • Geregistreerd inkomen van uw huishouden: neem de inkomens over van de inkomensverklaring Belastingdienst of belastingaanslag van de aanvrager, medeaanvrager en indien van toepassing overige meeverhuizende personen. Van meeverhuizende kinderen hoeft u het inkomen niet mee te tellen. Als u geen inkomen invult kunt u niet reageren op een advertentie.
  • Het aantal personen waarmee u verhuist (kinderen meetellen): pas uw huishoudgrootte aan in geval van relatiebreuk, geboorte of overlijden van een partner.

Toetsing bij acceptatie van een woning

Wij toetsen uw gegevens altijd bij acceptatie van een woning. Vermeldt daarom het inkomen van de inkomensverklaring of aanslag van de Belastingdienst van aanvrager, medeaanvrager en indien van toepassing meeverhuizende personen. Het heeft geen zin om uw inkomen aan te passen zodat u kunt reageren. Mooiland controleert altijd uw inkomen bij acceptatie van een woning. Een onjuiste vermelding van inkomen, huishoudgrootte of leeftijd kan betekenen dat wij het aanbod intrekken. 

Zoekt u een woning via mijnwoningzoeken.nl? 
U vindt hier een overzicht waarin u kunt lezen welke huurprijs voor u geldt wanneer u reageert via de website van Mooiland.

Veelgestelde vragen over Passend toewijzen